Alles over aardbeien

                                                                                                                                                     WAAR KOMT DE AARDBEI VANDAAN EN HOE WORDT HIJ GEKWEEKT?

 

      

Geschiedenis:
Men is niet zeker over de oorsprong van de aardbeiplant. Sommige mensen beweren dat het een van oudsher inheemse bosplant is die geleidelijk de moestuinen veroverde. Anderen denken dat de plant geïntroduceerd is door ontdekkingsreizigers die hem meebrachten vanuit het verre Zuid-Amerika. Waarschijnlijk is het hier een combinatie van, afgaande op het feit dat er vele tientallen aardbeienrassen bekend zijn. Zeker is dat vanaf de middeleeuwen de aardbei steeds meer aan populariteit won als lekkernij. Het is geen toeval dat in deze regio veel aardbeien gekweekt worden. De aardbeienplant gedijt goed op droge voedselarme grond. Dat is precies het soort grond (zandgrond) wat in deze regio voorkomt. Vanaf midden vorige eeuw begonnen veel boeren en tuinders die voorheen gemengde bedrijven hadden (kippen, varkens, koeien, groenten en fruit) zich te specialiseren in aardbeienteelt. Zo ook op ons familiebedrijf. De regio west Brabant/Antwerpen groeide uit tot het grootste aardbeienteelt gebied van Europa . 
 

              
 

 


Heden:
Daar waar vroeger de aardbeien enkel in de zomermaanden werden geplukt, is de oogst tegenwoordig een jaarrond. Vanaf de jaren 80 wordt er steeds meer geteelt in plastic en glazen kassen (bedekte teelt) In het voor- en najaar worden de 'Zomerkoninkjes' geteeld in plastic boogtunnels en in de winter in verwarmde kassen. In de zomermaanden als vanouds van de ‘koude grond’. In veel kassen en tunnels worden de laatste jaren aardbeien in potten, veenbalen of bakken met potgrond of kokos geteeld. Deze hangen of staan een stuk boven de grond (stellingenteelt). Grote voordelen van deze potcultuur zijn; dat men meer aardbeiplanten per m2 kan planten, deze planten minder ziektegevoelig zijn (na elke oogst worden de planten en de potgrond vervangen) en dat de medewerkers kunnen blijven staan of zitten tijdens het plukken of knippen (met schaar, zodat de vrucht minder beschadiging door drukplekjes oploopt) van de aardbei. Steeds meer telers schakelen de laatste jaren over van de ‘koude grond’ naar glas of tunnels (bedekte teelt). Het grote voordeel hiervan is dat men minder weerafhankelijk is. Het ras aardbeien dat wij kweken heet Elsanta en is in deze streek het meest voorkomende. Het grootste gedeelt van onze aardbeien wordt geleverd en verkocht via de bekende veiling 'Hoogstraten'. Groothandelaren uit heel Europa kopen hier hun aardbeien voor supermarkten, groenteboeren, bakkers, restaurants etc. U kunt dus in principe onze aardbeien in heel Europa tegenkomen. Leuk weetje: op elk doosje aardbeien staat een persoonlijke (QR)- code van de kwekerij waarvan het doosje komt. U kunt dus altijd te weten komen waar uw aardbeien werden geteelt.


          

 
boogkassen met stellingenteelt


Van Planten tot plukken:
Op onze kwekerij vindt de oogst van de aardbeien plaats van eind april tot eind oktober.
U kunt op het aardbeienterras alle stadia van de aardbeienplant bezichtigen.
Al onze aardbeien worden milieubewust geteeld met inzet van biologische bestrijding.


week 1

week 2

week 3

week 4

week 5

week 6

week 7

 
 

 

 

      

Aanschaf en bewaren:
Let er bij het kopen van aardbeien op dat de vruchten volrood van kleur zijn en dat de kroontjes er fris en groen uitzien. Kijk of er toevallig geen slechte aardbeien onderin het doosje zitten. Aardbeien zijn het lekkerst op de dag van aankoop. In de koelkast kunt u ze een dag of 3-4 bewaren (afhankelijk van de rijpheid van de vrucht). Het beste kunt u de aardbeien direct bij de kweker kopen, want de vrucht heeft altijd te lijden van vervoer naar veiling en winkels.

Bereiden:
Spoel de aardbeien eerst af en verwijder dan pas de kroontjes (anders zuigt de aardbei zich vol met water). Steek het kroontje weg met een scherp mesje en smullen maar!

Aardbeien-weetjes:
*  Aardbeien bevatten verschillende verfrissende vruchtenzuren, waardevolle mineralen en
   onontbeerlijke vitamines. Hierdoor wordt hierdoor veelvuldig geprezen wegens zijn medicinale
   eigenschappen zoals:

  • bloedzuiverend en ontsmettend
  • werken bij obstipatie
  • genezen huidwondjes
  • werken tegen hoofdpijn
  • werken tegen rimpels en kloven
  • bevorderend voor het geheugen

* De aardbei is de enige vrucht met zaadjes aan de buitenkant; zo'n 200

* De aardbei is familie van de roos

* Acht aardbeien (normaal formaat) bevatten circa 140 procent van de dagelijkse aanbevolen
  hoeveelheid vitamine C

* Tandaanslag verdwijnt door te poetsen met aardbeiensap

* In de 'top-10 consumptiefruit' staat de aardbei op de vijfde plaats na de appel, sinaasappel, banaan
  en mandarijn

  Ook mereltjes vinden aardbeien heel erg lekker!!